Werkveld betrokken bij toekomst richtlijnen
In maart organiseerden we twee interactieve sessies om met het werkveld ideeën op te doen voor de doorontwikkeling van de richtlijnen. Samen met professionals, beleidsmedewerkers, ervaringsdeskundige en andere geïnteresseerden spraken we over topics die voor hen van belang zijn.
De richtlijnen dragen bij aan het versterken van het vakmanschap van professionals binnen de jeugdsector. Welke keuzes we maken in de doorontwikkeling ervan ligt vast in het Meerjarenplan Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Eind 2025 loopt het huidige plan af. Momenteel starten we met de ontwikkeling van een nieuw meerjarenplan voor de komende jaren. Het maken van keuzes doen we met input uit het werkveld.
Gebruik per organisatie verschillend
In twee sessies is er gesproken over het gebruik van de richtlijnen en ervaren knelpunten. Ook is er gedroomd over ideeën voor de toekomst. De deelnemers gaven aan dat een richtlijn een mooi instrument is, maar dat het gebruik van richtlijnen erg verschilt per persoon en per organisatie. Hoge werkdruk en gebrek aan tijd bemoeilijken implementatie van richtlijnen in de praktijk. Ook werd aangegeven dat de huidige richtlijnen te lang zijn en ook niet goed toegankelijk zijn.
Toekomstige kansen
De deelnemers benoemden dat er kansen liggen om richtlijnen beter te integreren in de opleidingen. Ook verplichte scholing of training over de richtlijnen werd genoemd. Daarnaast werd het belangrijk gevonden dat er binnen organisaties meer aandacht komt voor implementatie van de richtlijnen. Het programma Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming kan hierin als aanjager optreden.
Feedback welkom
Alle input nemen we van harte mee en zullen we verwerken in de koers voor aankomende jaren. Wil jij ook nog feedback geven? Dat kan altijd. Mail dan naar info@richtlijnenjeugdhulp.nl.