Voor opleiders

Studenten die worden opgeleid tot jeugdprofessional verwachten dat zij tijdens hun opleiding zo goed mogelijk worden voorbereid en toegerust op het werken met kinderen, jongeren en gezinnen. Én dat dit gebeurt op basis van up-to-date kennis. Jeugdprofessionals die na-en bijscholing volgen verwachten dit eveneens. De Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming bieden een overzicht van de laatste kennis: op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren. Onmisbaar dus voor opleiders! Werk jij in het onderwijs of verzorg je na- en bijscholing en wil je de richtlijnen gebruiken of integreren in jouw lesstof? Deze pagina helpt je op weg.

Films met aanvullend educatief materiaal

‘Maak kennis met de twee personages Ruben en Mirjam en ga met elkaar in gesprek over wat je wel en niet gezien hebt’. Dat is in het kort wat we beogen met de in totaal vier films die rondom deze personages gemaakt zijn. Aanvullend vind je educatief materiaal om nog dieper op de casus in te gaan. Naar de films

Opdrachten voor studenten in het HBO en WO

Speciaal voor studenten in het HBO en WO hebben we in samenwerking met een aantal HBO-opleidingen social work en pedagogiek bij de verschillende richtlijnen opdrachten ontwikkeld. De beschikbare opdrachten kun je op deze site downloaden op de pagina Opdrachten voor studenten.

Gesprek over richtlijnen binnen de hbo-opleiding

Met behulp van onderstaande vragensheet kun je binnen je eigen opleiding in gesprek over wat de komst van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming betekent voor de studenten die jullie nu opleiden voor de arbeidsmarkt. Download de vragensheet:

Hoe bereid je HBO-studenten voor op het werken met de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming? (pdf)

Gastcolleges en gastlessen

Ontwikkelaars van richtlijnen of medewerkers van het Programma Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming verzorgen regelmatig een gastcollege of gastles. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via ons contactformulier. Vermeld in je bericht wat je zelf voor ogen hebt. Mocht je al een datum en tijdstip op het oog hebben, geef dit dan ook aan. We kijken er naar uit!

Struin rond tussen andere tools

Er zijn naast de tools op deze pagina nog veel meer tools beschikbaar. Weliswaar gericht op cliënten en/of professionals, maar zeker ook geschikt voor jou als opleider. Gebruik bijvoorbeeld de animatie in anderhalve minuut wanneer het gaat om beroepsontwikkeling of kwaliteit. Neem wat sheets uit een van de presentaties wanneer je een specifieke richtlijn wilt betrekken in je lesprogramma. Of zet studenten of deelnemers aan het werk met de workshop ‘Vind de weg door het woud van richtlijnen’.  Bekijk deze en andere tools op de pagina met Tools.

Reageer!