Tools

Op deze pagina vind je materialen die jou en je team helpen bij het invoeren en toepassen van de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Per tool lees je waarvoor je de tool kunt inzetten.

Suggesties? 
Heb je suggesties voor bestaande of nieuwe tools? Laat het ons weten.

Kennismaken met richtlijnen

 • Learning byte

  Meer weten over de basis van de richtlijnen? Volg dan de online ‘learning byte’.

  In korte tijd krijg je antwoorden op vragen als wat, waarom en voor wie de richtlijnen zijn en hoe je met de richtlijnen kunt werken.

  De learning byte is geschikt als opfrisser wanneer je al langer met de richtlijnen werkt én als eerste kennismaking. Volgens verschillende professionals zou de learning byte een plek moeten krijgen in het inwerkprogramma van (aankomend) jeugdprofessionals.

  Naar de learning byte

 • Animatie

  Animatie die je kunt gebruiken om in anderhalve minuut te vertellen wat richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming zijn.

 • Workshop ‘Vind de weg door het woud aan richtlijnen’

  Hoe pas je verschillende richtlijnen naast elkaar toe? Aan de hand van een casus ga je hiermee aan de slag.

  Doelgroep
  Groep professionals (bijvoorbeeld je team). Minimaal zes deelnemers is wenselijk, maar niet noodzakelijk.

  Duur
  Ongeveer 60 minuten.

  Download de workshop

 • Ansichtkaarten

  Er is een ansichtkaart (pdf) met daarop de richtlijnen en een achterkant die je zelf kunt beschrijven.

  Als set van 500 stuks is deze tegen kostprijs te bestellen bij Buro Extern.

 • Posters

  Attendeer binnen je eigen organisatie collega’s op het bestaan van de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Hang deze posters op. Download ze hieronder en print ze zelf op A3-formaat of bestel ze per set van 10 stuks op A3-formaat, voor €4,95.

 • Infographics

  We zetten stevig in op de bekendheid met richtlijnen en het stimuleren tot gebruik. Wat weten we daar op dit moment van? Om dat in beeld te brengen hebben we infographics gemaakt. Er is één infographic die een totaalbeeld geeft. En een aantal onderdelen kunnen als losse infographic gedownload worden.

 • Films met educatief materiaal

  ‘Maak kennis met de twee personages Ruben en Mirjam en ga met elkaar in gesprek over wat je wel en niet gezien hebt’. Dat is in het kort wat we beogen met de in totaal vier films die rondom deze personages gemaakt zijn. Aanvullend vind je educatief materiaal om nog dieper op de casus in te gaan. Naar de films

Het invoeren van richtlijnen

 • Implementatie

  In dit Implementatieplan zijn tips en tools verzameld om de verschillende fasen van implementatie te doorlopen. Op basis hiervan kan een eigen implementatieplan worden gemaakt.

  Dit implementatieplan vormt de basis voor de workshop ‘plan van aanpak invoering richtlijnen’. Klik hier voor de PPT presentatie van deze bijeenkomst. Tijdens deze workshop staan vragen als ‘Is er in jouw team een concreet doel opgesteld over de plek van de richtlijnen?’ en ‘In welke fase van implementatie van de richtlijnen zit jouw team eigenlijk en wat betekent dit voor de activiteiten die je aanbiedt?’ centraal. De presentatie toont twee tools die je kunt inzetten ten behoeve van een goede analyse. Ook zijn er verschillende linkjes opgenomen naar werkvormen, gerangschikt naar fase van implementatie.

  Je kunt je ook laten inspireren door bijvoorbeeld de (jeugd)gezondheidszorg als het gaat om implementeren van vernieuwingen. Kijk eens op:

  Neem voor tips en inspiratie bij het invoeren van richtlijnen in je organisatie eens een kijkje in het dossier Implementatie van het Nederlands Jeugdinstituut. Dit dossier biedt kennis over implementeren en helpt je op weg bij het vinden van een passende aanpak.

 • Aan de slag met de richtlijnen

  Hoe krijg jij jezelf én je collega’s zover dat jullie met de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming gaan werken? In de factsheet ‘Aan de slag met de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming’ vind je allerlei tips en trucs. Download de factsheet (pdf)

Gebruik van richtlijnen

Samenwerken met cliënten

 • Jongerentools: Hulpmap

  Welke vragen kan en mag je je hulpverlener stellen? Voorbeeldvragen vinden jongeren op deze tool, de Hulpmap. De vragen helpen jongeren om gesprekken met hun hulpverlener meer eigen te maken. De vragen zijn bedacht door een aantal jongeren die zélf jeugdhulp ontvangen.

  We hebben twee versies ontwikkeld: een geïllustreerde bureaulegger en een lijst met vragen.

  Tips hoe professionals de Hulpmap kunnen introduceren en inzetten staan in de instructies.

  De Hulpmap is ontwikkeld door Kuseema en Stichting Alexander.

 • Vragenkaartje

  Om cliënten te informeren over het bestaan van de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming kun je gebruik maken van het vragenkaartje met bijbehorende instructie.

  De vragenkaartjes zijn per oplage van 250 stuks te bestellen tegen een vergoeding bij Buro Extern. Het vragenkaartje en bijbehorende instructie is een eerste versie. Gebruik de kaartjes in de praktijk en laat ons je suggesties voor verbetering weten!

 • Keuzehulp voor ouders bij beslissingen

  In de jeugdhulp en jeugdbescherming neem je als hulpverlener samen met ouders beslissingen over passende hulp. Voor ouders die voor een keuze staan, is de Keuzehulp beschikbaar. Deze tool helpt ouders alle mogelijkheden en voor- en nadelen daarvan op een rij te zetten. Als hulpverlener kunt u ouders op het bestaan van de Keuzehulp wijzen. Download de Keuzehulp.

 • Shared Decision Making: checklist hulpverleners

  Samen met je client beslissen over hulp, hoe doe je dat in de praktijk? Gebruik de checklist voor Shared Decision Making.

 • Meer weten?

  Bekijk dan ook de pagina ‘Voor ouders’.

Reageer!