In elk gezin is weleens wat, maar soms is er meer aan de hand. In zulke gevallen kan het zijn dat hulp nodig is om het gezin te ondersteunen. Jeugdhulpverleners proberen samen met ouders en kind de situatie weer op de rit te krijgen.
Om goed met de jeugdhulpverlener het gesprek aan te kunnen gaan helpt het als ouders en kinderen goed geïnformeerd te zijn. Daarom is voor elke richtlijn toegankelijke informatie voor ouders ontwikkeld. Ook kunnen ouders deze informatie gebruiken als hulpmiddel bij het overleg met hun hulpverlener.
Hieronder vind je per richtlijn een link naar de beschikbare informatie voor ouders.
Het vragenkaartje helpt ouders van tevoren na te denken over vragen die ze hebben voor de hulpverlener. Het vragenkaartje is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen.
In alle richtlijnen is gedeelde besluitvorming opgenomen. Een aantal ervaringsdeskundigen geven tips aan professionals om tot goede samenwerking te komen.
Als ouder neemt u samen met uw hulpverlener, en als het kan mét uw kind, beslissingen over vormen van hulp. Het is belangrijk om vooraf na te denken over wat er goed bij u zou passen en dit met uw hulpverlener te bespreken. De Keuzehulp kan u helpen alles op een rij te zetten.
Deze checklist is ontwikkeld voor hulpverleners die samen met ouders en kinderen beslissen over hulp. De checklist is voor hun een praktisch geheugensteuntje.