Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp
De Richtlijn Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp voor jeugdhulp en jeugdbescherming gaat in op het proces van beoordelen en beslissen over hulp bij vragen en problemen in de opvoeding en ontwikkeling van jeugdigen van nul tot achttien jaar (eventueel verlengd tot drieëntwintig jaar ). Daarbij gaat het om problemen van psychische, sociale of pedagogische aard die de ontwikkeling van de jeugdige belemmeren. De hulp kan zowel vrijwillige hulpverlening als gedwongen interventies omvatten en reikt van de gewone opvoeding en ontwikkeling, met normale opvoedingsvragen, tot ernstige ontwikkelings- en opvoedingsproblemen.
Investeer in de samenwerkingsrelatie. Voer elke stap in dialoog met het gezin uit. De uiteindelijke beslissing over de inzet van hulp (het sociale netwerk, school of professionele hulp) is een gezamenlijke weging door de jeugdprofessional, ouders en jeugdige. Betrek daarbij kennis over ‘wat werkt’, praktijkervaring en voorkeuren van ouders en jeugdige, rekening houdend met de aanmeldingsreden en eventuele al lopende hulp. Neem een basishouding aan van onvoorwaardelijke positieve waardering, echtheid en empathie. Zorg óók bij hulpverlening in het gedwongen kader voor gezamenlijke besluitvorming met ouders en jeugdigen.
Beoordeel samen met ouders en jeugdige wat de aard en ernst van hun vraag of probleem is en beslis samen over de best passende hulp. Zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelings- en opvoedingsopgaven, en dat je de belangrijkste aandachtspunten in het beoordelen van de aard en ernst van problemen kent. Zorg dat je beschikt over analytische, gespreks- en schrijfvaardigheden. Doorloop het besluitvormingsproces aan de hand van de volgende stappen:
Formuleer gezamenlijk de hulpvraag en de kern van de problematiek, en neem samen met ouders en jeugdige een besluit over het vervolgtraject:
Als er een verdere verkenning van de situatie nodig is, zet dan de volgende stappen;
Zet, om tot een uiteindelijk besluit te komen, de volgende stappen;
Op 23 juni 2022 vond het webinar over de richtlijn ‘Samen beslissen over passende hulp’ plaats. Cora Bartelink, onderzoeker aan de Haagse Hogeschool en auteur van de richtlijn, en Bas Harding, GIZ trainer bij de gemeente Zoetermeer, vertelden tijdens het webinar meer over de richtlijn.
Informatie voor ouders en jongeren over samen beslissen over hulp vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.