Radicalisering

Uitgangsvragen en aanbevelingen

I. Landelijke organisaties

Aanbeveling:
Maak gebruik van expertise van landelijke organisatie als je lokaal niet vindt wat je zoekt.

Overzicht van landelijke organisaties:

  • Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) biedt hulp, consultatie en advies aan burgers en professionals in de omgang met zorgwekkende radicalisering en extremisme. Het biedt ook begeleiding aan personen die geradicaliseerd zijn en aan hun families of netwerken. Ook vertaalt het LSE kennis en ervaring naar publicaties en praktische handvatten voor professionals.
  • Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen (po, vo en mbo) bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. School & Veiligheid geeft actuele informatie en deskundig advies over sociale veiligheid via de website, trainingen, conferenties en het Adviespunt.
  • De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) ontwikkelt en verspreidt (praktijk)kennis over het versterken en behouden van de sociale stabiliteit, voor onder meer gemeenten, professionals en diverse groepen in de samenleving. De ESS adviseert hoe je deze kennis kunt inzetten en met welke partijen je hierin kunt samenwerken. Dit gaat over zowel het brede terrein van maatschappelijke spanningen en polarisatie, als het specifieke terrein van zorgwekkende radicalisering.
  • Het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering (ROR) traint professionals in (semi-) overheid in de preventie en aanpak van zorgwekkende radicalisering en extremisme. Het ROR leidt professionals op met actuele kennis en kunde over radicalisering en extremisme.
  • Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een online kennisdossier Radicalisering. Het dossier geeft een overzicht van wat beroepskrachten in de hulpverlening, het jongerenwerk en het onderwijs kunnen doen als het gaat om de preventie, signalering en aanpak van zorgwekkende radicalisering.
  • De NCTV beschermt Nederland tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen ontwrichten. Samen met partners binnen overheid, wetenschap en bedrijfsleven zorgt de NCTV voor de veiligheid van de Nederlandse vitale infrastructuur.
  • Het Radicalisation Awareness Network (RAN) brengt professionals uit heel Europa samen die werken aan het voorkomen van zorgwekkende radicalisering. Zij delen hun kennis en praktijkervaring en denken mee over elkaars werk. Het RAN bestaat uit verschillende werkgroepen, die publicaties uitbrengen over bijvoorbeeld effectieve methoden of lokale aanpakken. Zo is er de werkgroep Youth, Families and Communities, en de werkgroep Local authorities. De RAN Collection of Approaches and Practices geeft een internationaal overzicht van inspirerende benaderingen om extremisme te voorkomen.
H. Lokale expertise
Reageer!