Boek ‘Effectief werken in de jeugdzorg’ verschenen

Voor ouders, kinderen en jongeren is het belangrijk dat de jeugdzorg effectief werkt. Dat betekent: weten wat werkt, en vervolgens doen wat werkt. Daarover gaat het boek ‘Effectief werken in de jeugdzorg’. Drie deskundigen van het NJi schreven de module over de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming. 

‘Effectief werken in de jeugdzorg’ behandelt het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruiken van kennis om beslissingen te nemen over passende hulp in de jeugdzorg. Hoe doe je dat als professional samen met ouders en jongeren, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, professionele kennis en de waarden en ervaringskennis van het gezin? 

Effectief werken betekent ook: de dingen doen waarvan we weten dat ze werken. Dat gebeurt op drie manieren: methodisch werken, data-gestuurd werken en werken met richtlijnen. De Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming helpen om samen met jongeren en ouders keuzes te maken over informatie die verzameld moet worden, instrumenten die daarbij het best gebruikt kunnen worden en interventies en methoden die het best ingezet kunnen worden.  

Over de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming schreven Esther Kooymans, Marije Verhoeks en Karlijn Stals module 7 van het boek. Deze auteurs zijn of waren vanuit het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) betrokken bij het richtlijnenprogramma. Het NJi is een van de samenwerkingspartners van dit programma, naast de beroepsverenigingen, BPSW, NIP en NVO. 

Het zojuist verschenen lesboek verweeft Weten wat werkt met Doen wat werkt en Leren van doen. Weten wat werkt zoomt vooral in op het zoeken naar kennis zoals richtlijnen. Doen wat werkt gaat over interventies, specifieke en algemeen werkzame elementen. Leren van doen speelt in op kwaliteit van zorg, meten, evalueren en leren. De theorie wordt afgewisseld met veel praktische voorbeelden, opdrachten en reflecties. Het boek sluit aan bij studenten Pedagogiek, Social Work (profiel Jeugd) en Toegepaste psychologie. Uiteraard kunnen ook professionals de informatie gebruiken bij het effectief ondersteunen en begeleiden van jongeren tot 23 jaar en hun omgeving. 

Het boek is vanaf nu te bestellen bij BOOM Uitgevers.

Lees ook het interview door de Hogeschool van Amsterdam over het boek met de hoofdauteurs Leonieke Boendermaker, lector Jeugdzorg aan de HvA, en Chris Kuiper, lector Transformaties in de Zorg voor Jeugd aan de Hogeschool Leiden.

Reageer!