
Multidisciplinair overleg
Toelichting op de aanbevelingen
-
Sluit een samenwerkingsovereenkomst tussen de regionale jeugdhulporganisatie(s) en de verslavingszorg. Maak hierin afspraken over de onderlinge informatie-uitwisseling over jongeren die bij meerdere organisaties onder behandeling of in zorg zijn.
-
Breng verschillende expertises samen in een regionale zorgconferentie voor jongeren met zwaardere problematiek of bij wie behandeling niet aan lijkt te slaan. Jongeren die moeilijk te handhaven zijn, zowel in de verslavingszorg als bij de jeugdhulp en jeugdbescherming, dienen verzekerd te zijn van continuïteit van zorg.
Samenwerking met de verslavingszorg
Het meest wenselijk is een integraal aanbod, waarin jeugdhulp (inclusief jeugd-ggz) en verslavingszorg zijn samengebracht. Meer daarover lees je in Randvoorwaarden. In de praktijk is zo’n aanbod nog niet of nauwelijks beschikbaar. Een andere optie is om te werken met aandachtsfunctionarissen (zie Randvoorwaarden). Dit alles om problematisch middelengebruik zo vroeg mogelijk te signaleren en aan te pakken.
De daadwerkelijke diagnose van stoornissen in het gebruik van een middel wordt gesteld door een verslavingsdeskundige uit de verslavingszorg. Is er sprake van zo’n stoornis, dan is de verslavingszorg ook verantwoordelijk voor de behandeling ervan. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij verwijzing naar de verslavingszorg in ieder geval noodzakelijk is. De werkgroep stelt hiertoe de volgende indicaties voor:
- Ernstige onthoudingsverschijnselen bij stoppen of minderen van gebruik.
- Ernstig, herhaaldelijk agressief gedrag, samenhangend met middelengebruik.
- Ernstige symptomen van psychopathologie in combinatie met een stoornis in het gebruik van middelen, zoals psychotische symptomen.
- Een belemmering in de huidige reguliere begeleiding of behandeling en daaraan verbonden disfunctioneren op verschillende levensgebieden door het middelengebruik.
Samenwerkingsafspraken tussen ketenpartners
De samenwerking tussen ketenpartijen wordt soms bemoeilijkt door beperkte informatie-uitwisseling tussen de zorgorganisaties en het uiteenlopende beleid rondom middelengebruik. Dat het uitwisselen van informatie soms te wensen overlaat, kan komen door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Jeugdprofessionals verwijzen jongeren bijvoorbeeld naar de verslavingszorg, maar weten niet of die jongeren daar ook aankomen. Het kan ook zijn dat verschillende organisaties verschillende doelen nastreven. De jeugdhulporganisatie streeft bijvoorbeeld volledige vrijwillige onthouding na, terwijl de verslavingszorgorganisatie inzet op controle van gebruik.
Daarom is het belangrijk om het beleid zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen en een samenwerkingsovereenkomst tussen de regionale jeugdhulporganisatie(s) en de verslavingszorg te sluiten. Neem hierin afspraken op over de volgende zaken:
- De onderlinge informatie-uitwisseling over jongeren.
- Het organiseren van een warme overdracht tussen de zorgorganisaties.
- Het samenbrengen van relevante expertise rond jongeren die moeilijk te handhaven zijn binnen de zorg.
- Het gezamenlijk dragen van de verantwoordelijkheid voor therapieresistente jongeren om te voorkomen dat ze tussen wal en schip vallen.