Uithuisplaatsing
De Richtlijn Uithuisplaatsing gaat over jeugdigen die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst. Een kind of jongere kan bijvoorbeeld ernstig worden verwaarloosd of mishandeld. In zulke situaties wordt de kinderrechter ingeschakeld. Die kan besluiten om de jeugdige (een tijdje) ergens anders onder te brengen, ook al zijn de ouders het daar niet mee eens. Het kan ook gebeuren dat ouders instemmen met de uithuisplaatsing. Hun kind heeft bijvoorbeeld ernstige gedrags- of ontwikkelingsproblemen waardoor zij de situatie thuis niet meer aankunnen. Een kind of jongere wordt dan (tijdelijk of langer) elders ondergebracht. Zo’n uithuisplaatsing wordt ‘vrijwilllig’ genoemd. Deze richtlijn wordt momenteel herzien. Let op: lees de toelichting bij de aanvaardbare termijnen in de richtlijn uithuisplaatsing.
Brigitta Klooster gedragswetenschapper bij Bureau Jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland
Op onderdelen besluitvorming, broers en zussen gezamenlijk uithuis plaatsen, de rol van jeugdige en ouders bij de besluitvorming, voorkomen van uithuisplaatsing en begeleiden bij uithuisplaatsing en terugplaatsing.
Besluitvorming
Broers en zussen gezamenlijk uit huis plaatsen
De rol van jeugdige en ouders bij de besluitvorming
Voorkómen van uithuisplaatsing
Begeleiden bij uithuisplaatsing en terugplaatsing
De Richtlijn Uithuisplaatsing wordt momenteel herzien. Let op: lees hier de toelichting bij de aanvaardbare termijnen in de richtlijn.