Ervaringsverhaal

Pedagogisch medewerker Anne Tiemessen was betrokken bij de proefinvoer van de Richtlijn Stemmingsproblemen en zette haar ervaringen op papier.

Anne Tiemessen, pedagogisch medewerker

Door de richtlijn is er meer aandacht voor stemmingsproblemen dan voorheen.

Ik werk op een residentiële behandelgroep voor meiden tussen de 12 en 18 jaar oud. In september 2013 zijn wij gestart met het testen van de Richtlijn Stemmingsproblemen.

In het begin liep de proefinvoer niet helemaal zoals we wilden. Zo hadden we bijvoorbeeld de CBCL nog niet. Deze vragenlijst kan gebruikt worden om in bepaalde situaties op stemmingsproblemen te screenen, en is één van de instrumenten die in de richtlijn aanbevolen wordt. Nu hebben we de CBCL van onze behandelcoördinator gekregen, dus we kunnen aan de slag!

Mijn collega (die ook meedoet met de proefinvoer) en ik hebben de richtlijn met elkaar doorgenomen en we pakken de werkkaarten er regelmatig bij. We kijken vooral naar de adviezen op het residentiële gebied, dat is voor ons natuurlijk relevant. Wat doen we al goed en wat zijn punten die we kunnen verbeteren? Dat zijn vragen die we onszelf stellen.

Verbeterpunten hebben we doorgestuurd naar onze behandelcoördinator, zodat we hierop terug kunnen komen met het team. Ik zie dat we al veel dingen goed doen. Gelukkig! Ik merk dat we door de richtlijn meer aandacht hebben voor stemmingsproblemen dan voorheen, en dat is met onze doelgroep zeker nodig. Het valt me op dat we in onze behandelgroep vaak met stemmingsproblemen te maken hebben. Jammer, maar waar. Ik vind het erg positief dat er voor deze problematiek meer aandacht komt.