Tools

Op deze pagina vind je diverse materialen die jou en je team kunnen helpen bij het invoeren en/of toepassen van de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. We nodigen je van harte uit om suggesties aan te leveren: laat ons weten waar je behoefte aan hebt, dan kunnen wij kijken of we daaraan tegemoet kunnen komen. Mail naar info@richtlijnenjeugdhulp.nl.

Kennis maken met richtlijnen

Het invoeren van richtlijnen

Samenwerken met cliënten

 • Info voor ouders

  Per richtlijn is er informatie voor ouders beschikbaar. Ga naar de homepage en kijk bij de gewenste richtlijn onder de knop ‘Voor ouders’. De info voor ouders kun je zelf uitprinten of is tegen een vergoeding te bestellen via Buro Extern.

 • Jongerenversies

  Stichting Alexander heeft voor twee richtlijnen (Richtlijn Pleegzorg en Richtlijn Residentiële jeugdhulp) filmpjes ontwikkeld voor jongeren.

 • Tips van cliënten over gedeelde besluitvorming

  Ouders wensen het beste voor hun kind. Hun bijdrage is essentieel voor het slagen van de hulp. Om een goede samenwerking tot stand te brengen is het erg belangrijk dat zij vertrouwen hebben in jou als hulpverlener. Dit vertrouwen is niet altijd vanzelfsprekend. Naast de rol die de cliënt hierin heeft, heb je als professional ook een belangrijke taak. Om jeugdprofessionals te helpen bij het aangaan van een goede samenwerking met hun cliënt, hebben we samen met cliënten een aantal tips verzameld. Download deze publicatie. De publicatie is een tweede versie, waarin we nieuwe feedback van cliënten en professionals hebben verwerkt. Wij zien suggesties voor verbetering graag tegemoet.

 • Vragenkaartje

  Om cliënten te informeren over het bestaan van de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming kun je gebruik maken van het vragenkaartje dat we hiervoor ontwikkeld hebben. Download de instructie voor gebruik van het vragenkaartje hier. De vragenkaartjes zijn per oplage van 250 stuks te bestellen tegen een vergoeding bij Buro Extern. Het vragenkaartje en bijbehorende instructie is een eerste versie. Gebruik de kaartjes in de praktijk en laat ons je suggesties voor verbetering weten!

 • Keuzehulp voor ouders bij beslissingen in jeugdhulp en jeugdbescherming

  In de jeugdhulp en jeugdbescherming neem je als hulpverlener samen met ouders beslissingen over passende hulp. Voor ouders die voor een keuze staan, is de Keuzehulp beschikbaar. Deze tool helpt ouders alle mogelijkheden en voor- en nadelen daarvan op een rij te zetten. Als hulpverlener kunt u ouders op het bestaan van de Keuzehulp wijzen. Download de Keuzehulp hier.

 • Shared Decision Making: checklist hulpverleners

  Samen met je client beslissen over hulp, hoe doe je dat in de praktijk? Gebruik de checklist voor Shared Decision Making.

 • Meer weten?

  Bekijk dan ook de pagina ‘Voor cliënten’.

Reageer!