Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming

Voor organisaties, instellingen of samenwerkingsverbanden die de invoer van richtlijnen zo goed mogelijk voor hun eigen professionals willen faciliteren is er het Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Op deze pagina vind je verslagen van de netwerkbijeenkomsten en informatie over het netwerk en haar deelnemers.

Accreditatie

Deelname aan de netwerkbijeenkomsten is vanaf april 2017 geaccrediteerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (1,75 registerpunten per bijeenkomst)! Een certificaat is per bijeenkomst af te halen aan de balie. Let op: vermeld bij aanmelding per mail alvast je voorletters, achternaam en registratienummer. Dan kunnen we het certificaat zo goed mogelijk voorbereiden.

Meld je aan voor netwerkbijeenkomst 13 april 2017

Op 13 april staat de volgende netwerkbijeenkomst gepland. Tijdens deze middag (13.30-16.30 uur bij BCN-Utrecht) is er voor ieder wat wils, ongeacht de fase waarin je je met de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming bevindt. Het programma vind je hier. Ben je erbij 13 april? Mail ons dan op info@richtlijnenjeugdhulp.nl.

Nog geen lid van het netwerk, maar wil je dat wel worden en erbij zijn? Dat kan ook! Voor nieuwe aanjagers organiseren we voorafgaand aan de netwerkbijeenkomst een lunch waarin we je helemaal bijpraten.

Voor in de agenda

Noteer de andere 2 bijeenkomsten dit jaar alvast in je agenda: 7 september en 14 december.

Plan een werkbezoek in!

Ben je aanjager en wil je:

  • Advies bij knelpunten?
  • Een helpende hand in het implementatieproces om de volgende stap te kunnen zetten?
  • Inspiratie om verder te gaan of dingen anders te doen?
  • Invloed uitoefenen op de herziening van richtlijnen?

Dat kan! Regelmatig worden wij als programmateam gevraagd voor advies, begeleiding of ondersteuning op maat. Wij willen graag aan deze behoefte voldoen én zicht krijgen op het gebruik van richtlijnen in jullie dagelijkse praktijk. Bekijk de flyer voor alle informatie. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus wil je dat we bij je langs komen, wees er dan snel bij!

Alle informatie over de werkbezoeken vind je in deze flyer.

Bijeenkomst 19 september 2016

Op 19 september vond er een netwerkbijeenkomst plaats met als thema professionele autonomie. Na de opening van de dagvoorzitter kwam Rachèl van Hellemondt aan het woord, die in haar presentatie professionele autonomie vanuit de gezondheidszorg benaderde. Zij ging onder andere in op de invloed van professionele standaarden op de autonomie van zorgverleners.

Na het plenaire gedeelte konden netwerkleden aan twee workshops deelnemen: ‘Richtlijnen: kompas of keurslijf?’ en ‘Vind de weg door het “woud” aan richtlijnen’.

In de eerste workshop gingen de deelnemers in op het wel of niet afwijken van de richtlijnen. ‘Tegen de richting in gaan’ vraagt van de professional dat hij zijn professionele autonomie durft te benutten. Maar hoe ga je tegen de richting in zonder brokken te maken? Nicoline Jacobs nam deelnemers op interactieve wijze mee in deze materie. Door letterlijk met elkaar te oefenen en de kritische vragen te durven stellen, leerden de deelnemers om kritischer te reflecteren op hun eigen handelen, en ook collega’s hierin te stimuleren.

In de tweede workshop gingen de deelnemers in op het gebruik van de richtlijnen. Hoe ga je om met de verschillende richtlijnen, met welke begin je en moet je ze echt allemaal kennen? Aan de hand van één casus gingen we met verschillende richtlijnen aan de slag. De deelnemers aan deze workshop waren zo enthousiast dat we achter de schermen bezig zijn deze workshop om te vormen, zodat je deze ook in je eigen organisatie kan verzorgen.

Aan het einde van de bijeenkomst konden deelnemers ervoor kiezen zich te laten adviseren door experts uit het landelijke richtlijnenprogramma en experts op het gebied van professionele autonomie. Dit heeft belangrijke feedback opgeleverd op onderwerpen vanuit het landelijke programma, zoals scholing en nieuwe richtlijnonderwerpen.

Bijeenkomst 21 april 2016
Tijdens de eerste bijeenkomst van het Netwerk van dit jaar keken we terug op alles wat er na de laatste bijeenkomst, begin november, allemaal is gebeurd. En dat is veel! We staan er feestelijk bij stil. Twee jongerenversies – filmpjes over Richtlijn Pleegzorg en Richtlijn Residentiële jeugdhulp – gaan in première. Daarnaast weer volop ruimte voor uitwisseling van ervaringen. Bekijk het verslag hier.

Bijeenkomst 4 november 2015

De derde bijeenkomst van dit jaar ging over het planmatig implementeren van richtlijnen. met een lezing door Reinhard de Jong van NSPOH en een interactieve werkvorm aan de hand van tips en tools voor een implementatieplan. Het verslag van de bijeenkomst lees je hier. En bekijk ook de videoregistratie:

Bijeenkomst 3 september 2015

Twee sprekers verzorgden deze middag ieder een inspiratiesessie. Eentje over de reflectieve praktijk en eentje over gedeelde besluitvorming. Daarna kon iedereen zelf aan de slag met deze thema’s of een bezoek brengen aan één van de stands op de minimarkt (beroepsverenigingen, scrummen voor dummies, deel en win, blader door de nieuwste richtlijnen). Het verslag van deze bijeenkomst lees je hier.

Bekijk hier de registratie van deze inspirerende middag:

Bijeenkomst 28 april 2015

In RASA te Utrecht woonden zo’n 100 vakmannen en vakvrouwen als vertegenwoordigers vanuit 55 organisaties de tweede netwerkbijeenkomst bij.

Bekijk hier de registratie van deze inspirerende middag:

Het verslag van de bijeenkomst vind je hier. Ook hebben we alle gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij gezet, deze zijn hier na te lezen.

Bijeenkomst 29 september 2014

Bij deze eerste landelijke netwerkbijeenkomst waren bijna 100 mensen aanwezig: beleidsmedewerkers, gedragswetenschappers, onderzoekers, managers, bestuurders, jeugdzorgwerkers en cliënten. Een verslag kun je hier terugvinden. Deze bijeenkomst was heel erg gericht op het breed informeren over de ontwikkeling en de invoering van richtlijnen.

Wat gebeurt er in het Netwerk?
Je krijgt input vanuit de landelijke blik die wij op het ontwikkelen en invoeren van richtlijnen in de jeugdhulp en jeugdbescherming hebben. Wij beschikken over een schat aan informatie uit de ontwikkeling en in het bijzonder de proefinvoer die wij voor iedere richtlijn doorlopen. Daardoor zijn wij in staat om tips & trucs en do’s & don’ts met jullie te delen. Aan het netwerk nemen verschillende partijen deel die allemaal voor dezelfde taak staan. Je kunt dus volop delen, van elkaar leren en geïnspireerd raken van andermans aanpakken of ideeën. Het Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming komt in enkele malen per jaar bij elkaar.

Twee aanjagers per organisatie
Per organisatie zijn twee personen aangesloten: enthousiaste aanjagers. Dit zijn bijvoorbeeld gedragswetenschappers, medewerkers vanuit een afdeling P&O/Innovatie/Onderzoek of een vergelijkbare functie. De twee personen vormen de spil tussen het landelijke programma Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming en hun achterban: collega’s die met richtlijnen (gaan) werken.

Vragen of meedoen?
Heb je vragen over het Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming of de ontwikkeling en invoering van richtlijnen in de jeugdhulp en jeugdbescherming? Neem dan contact met ons op. Wil je je aanmelden voor het Netwerk, dan kan dat uiteraard, leuk! Neem ook dan even contact op.

Word lid van het Netwerk Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming!
Voor organisaties, instellingen of samenwerkingsverbanden die hun jeugdprofessionals zo goed mogelijk willen ondersteunen bij het werken met de richtlijnen, is er het Netwerk Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Meer dan 75 organisaties zijn inmiddels aangesloten en er is plek voor meer!

Meer weten? Bekijk dan onze flyer over het Netwerk Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming.

Reageer!